آموزش استریم کردن با نرم افزار OBS Studio
برنامه OBS یا همان (Open Broadcaster Software) است. این نرم افزار رایگان است و میتوانید آن را از طریق سایت سازنده به صورت قانونی و بدون پرداخت پولی دریافت کنید. توجه داشته باشید برای آنکه بتوانید یک ویدیوی باکیفیت عالی ضبط کنید، نیاز به سیستم قوی دارید. باید تنظیمات ضبط را طبق قدرت سیستم خود درست کنید.
آموزش دانلود
آدرس سایت : ( https://obsproject.com ) این نرم افزار برای ویندوز، لینوکس و مک ساخته شده و میتوانید طبق سیستم عامل خود، نسخهی مخصوص آن را دانلود کنید.
شما در صفحه ی اصلی نرم افزار، یک صفحهی سیاه بزرگ در وسط محیط کاربری خاکستری رنگ میبینید، زمانی که بخواهید از محیط یک بازی یا صفحهی ویندوزتان فیلم بگیرید، در آنجا میتوانید تصویری که درحال ریکورد شدن است را مشاهده کنید.
جدا از آن صفحه ی سیاه (که البته زمانی که میخواهید ریکورد کنید دیگر سیاه نیست و صفحه ی ریکورد شده را نشان میدهد)، محیط نرم افزار دارای ۵ قسمت مهم است
اولین بخش، قسمت Controls است. همانطور که از تصویر پیداست، این بخش هم خود به پنج قسمت دیگر تقسیم میشود:
- Start Streaming : وقتی شما کار های لازم برای استریم کردن را انجام داده باشید، میتونید با کلیک کردن بر روی این گزینه استریم کردن را شروع کنید. وقتی شروع به استریم کردید، در حین استریم، این گزینه به Stop Streaming تغییر پیدا میکند و شما میتوانید با کلیک بر روی آن، استریم را قطع کنید.
- Strat Recording : بعد از طی کردن پروسهای برای ریکورد کردن، شما با کلیک بر روی این گزینه میتوانید ضبط کردن فیلم از صفحهی دسکتاپ یا محیط بازی را آغاز کنید. وقتی شروع به ریکورد کردید، در حین ضبط فیلم، این گزینه به Stop Recording تغییر پیدا میکند و شما میتوانید با کلیک بر روی آن، ضبط فیلم را قطع کنید.
- Studio mode : در این بخش شما میتوانید از دوصفحهی متفاوت همزمان فیلم بگیرید یا استریم کنید.
- Setting : همانطور که از اسمش پیداست، برای ورود به بخش تنظیمات ریکورد یا استریم باید روی این کلیک کنید. با کلیک بر روی این گزینه، صفحهی جدیدتر و پیچیده تری باز میشود که شما میتوانید طبق سلیقه و قدرت سیستم خود، تنطیمات را تنظیم کنید.
- Exit : با کلیک بر روی این گزینه، برنامه بسته میشود.
دومین بخش، قسمت Scene Transitions است.
اگر شما گزینه ی Fade را انتخاب کنید، زمانی که میخواهید هنگام ضبط از تصویری به تصویر دیگر ( در نرم افزار ) سوییچ کنید، خیلی آرام تصویر قبلی محو میشود و تصویر جدید جایگزین میشود. البته بستگی به Duration نیز دارد. هرچقدر عدد کم تری بزارید، سریعتر این عملیات انجام میشود.( برای مثال در این عکس، Duration روی ۳۰۰ است )
اما اگر گزینه ی Cut را انتخاب کنید، تصویر ها به صورت آنی عوض میشوند.
سومین بخش، قسمت Mixer است.
شما در اینجا میتونید تنظیمات مربوط به صدا رو انجام بدین. در حالت پیشفرض، شما یک نوار Desktop audio و یک نوار Mic دارید. همانطور که از اسمشون پیداست، اولی مربوط به صدا های درون بازی یا کلا صدا هایی هست که از طریق کامپیوتر تولید میشه (هر صدایی که شما از طریق هدفون یا اسپیکر کامپیوترتون میشنوید موقع ضبط، مربوط به بخش Desktop audio است). شما میتوانید با عقب کشیدن نوار، صدایی که ضبط میشود را کم کنید.
نوار Mic هم مربوط به صدای شما است؛ وقتی شما با میکروفون حرف میزنید، صدای شما ضبط میشود و میتوانید مثل صدای دسکتاپ، با جلو و عقب بردن نوار، صدا را کم و زیاد کنید. به شخصه من یک مقدار نوار دسکتاپ رو به عقب میبرم( صدای ضبط شده ی دسکتاپ رو کم میکنم ) تا صدای خودم واضح تر ضبط بشه.
در کنار هر نواری، یک علامت چرخ دنده دیده میشود. با کلیک بر روی آن، میتوانید افکت هایی را اضافه کنید؛ و یا نویز گیری کنید و صدا را تقویت کنید.
دو بخش آخر صفحه ی اول برنامه، که برای ضبط به اینها نیاز دارید، Scenes و Sources است. اول از همه شما باید با کلیک بر روی دکمه +، یک Scenes اضافه کنید و هر اسمی که میخواهید میتوانید برروی آن بگذارید. بعد از آن باید بروری دکمه + بخش Sources کلیک کنید و یک Game Capture (برای ضبط فیلم از محیط بازی) و یا Display capture (برای ضبط فیلم از محیط ویندوز) اضافه کنید. گزینه های دیگری برای ظاهر صفحه درنظر گرفته شده است؛ مثلا شما میتوانید با کلیک برروی text متنی را به صفحه ی فیلمی که ضبط میشود اضافه کنید. یا با کلیک برروی image، یک تصویر به صفحه ی اصلی اضافه کنید.
برای ریکورد از محیط بازی، باید حداقل یک گیم کپچر به Sources اضافه کنید و نامش را به صورت دلخواه انتخاب کنید. بعد در صفحهی باز شده، گزینهی Capture specific window را انتخاب کنید( البته از سه گزینه ی موجود میتوانید از هرکدام که خواستید استفاده کنید ولی این گزینه راحت تر است ).
وقتی میخواستید از محیط بازی فیلم بگیرید، به بخش تنظیمات گیم کپچر رفته و گزینهی Window را انتخاب کرده و در لیست باز شده، نام بازی که درحال اجرا است را پیدا و انتخاب کنید.بعد از آن یک دور به درون بازی رفته و دوباره برگردید، اگر صفحه ی سیاه نرم افزار، عکس محیط بازی را نشان داد، میتوانید با کلیک برروی دکمهی Start recording، ضبط را شروع کنید. البته برای استریم کردن هم این مراحل را باید طی کنید.
آموزش Setting در برنامه OBS
حالا برای اینکه بتونیم تنظیمات اصلی برای ریکورد یا استریم کردن رو طبق قدرت سیستممون تنظیم کنیم، باید اول به منوی Settings برنامه بریم. گزینهی Setting در پایین سمت چپ نرم افزار دیده میشه.
بخش General در برنامه OBS
چیز خاصی نداره و سعی کنید اصلا باهاش کاری نداشته باشید. فقط همون اولش میتونید زبان و تم نرم افزار رو عوض کنید. زبان نرم افزار به صورت پیشفرض انگلیسیه و خیالتون راحت باشه، فارسی نداره! بزارید همون انگلیسی بمونه. تم هم به صورت دلخواه میتونید عوض کنید. اما پیشنهاد من همون تم دارک هست و مناسب تره. ولی در کل کاملا سلیقهای هست.
بخش Stream در برنامه OBS
بعد از قسمت General، میرسیم به بخش Stream. اگر بخواهید استریم کنید، باید یکسری کارهای ساده ای در این بخش انجام دهید. در هر سایتی که بخواهید استریم کنید، نیاز به URL و Stream Key دارید که خود آن سایت به شما میدهد. توجه کنید که استریم کی هر فرد مخصوص خودش است و باید به صورت محرمانه حفظ شود، برای همین از دادن استریم کی به افراد دیگر خودداری فرمایید.
پس استریم کی و URL رو خود سایتی که میخواید استریم کنید بهتون میده. اونا رو کپی کنید تو جای مشخص شده. البته کد URL برای بخش Custom Streaming server هست. اگه تو یوتیوب یا توییچ یا کل سایتای معروف میخواین استریم کنید، از قسمت Custom streaming server میتونید سایت دلخواه رو انتخاب کنید. سایت هایی مثل آپارات که بین المللی نیستن یه URL میدن که نرم افزار بتونه سایت رو شناسایی کنه.
بخش Outbut در برنامه OBS
خب، حالا میرسیم به اصلی ترین بخش نرم افزار که باید بیشتر توجهتون رو بزارید در این بخش یعنی قسمت outbut شما باید کیفیت تصویری که میخواید ریکورد یا استریم کنید رو تنظیم کنید. توجه داشته باشید باید طبق قدرت سخت افزاریتون( یعنی میزان توانایی کارت گرافیک و سی پی یو سیستمتون ) میزان کیفیت ویدیو رو تنظیم کنید. اگه چیز بیش از حد قدرت سیستمتون درخواست کنید، FPS بازیتون به شدت کم میشه و با لگ بسیار زیادی مواجه میشید؛ که اصلا کار عاقلانه ای نیست.
در بخش output mode، شما دو گزینهی Advanced و simple را میتوانید انتخاب کنید. اگر گزینهی ادونسد را انتخاب کنید، تنظیمات پیشرفته تری را در اختیار خواهید داشت و برای ریکورد کردن، گزینه های بیشتری را میتوانید تنظیم کنید اما خب در عوض نیاز به مهارت و حوصلهی بیشتری نیز دارید.
اما در بخش simple شما با یک تنظیمات اولیه رو به رو میشید و کار راحت تری دارید و نیاز به حوصلهی زیادی نیز ندارید. همانطور که از اسمش معلوم هست، فقط یکسری تنظیمات اولیه را میتوانید از اینجا اعمال کنید.
درکل پیشنهاد میکنم گزینهی Advanced رو انتخاب کنید.حالا شما میتونید تنظیمات استریم و ریکورد رو طبق قدرت سیستمتون درست کنید. دو بخش Recording و Streaming داریم که از اسماشون معلوم هست برای چه منظوری هستن. میتونید تنظیمات استریم کردنتون رو با تنظیمات ریکورد کردنتون رو به صورت جداگانه درست کنید.
همانطور که معلوم هست، Recording Path مربوط به محل ذخیرهی فایلی هست که ریکورد کردید. Recording Format هم برای فرمت ویدیوی شما هست که بعد از ضبط، فیلم با اون فرمت ذخیره میشه؛ من به شما پیشنهاد میکنم ویدیوهاتون رو با فرمت mp4 ذخیره کنید؛ چون بهترین و رایج ترین فرمت ویدیویی هست.
در بخش Encoder شما میتونید مشخص کنید وظیفهی ضبط بردوش سی پی یو باشه یا کارت گرافیک؛ میتونید هرکدوم رو که دوست داشتید انتخاب کنید. گزینهی NVENC H.264 مربوط به کارت گرافیک و دیگری مربوط به cpu میشود. در بخش Rate Control هم پیشنهاد میشه برای ضبط و ریکورد کردن فیلم، گزینه ی VBR و برای استریم کردن، گزینهی CBR رو انتخاب کنید.
مهم ترین بخش، Bitrate هست. هرچقدر عدد مربوط به بیت ریت رو بالاتر بگیرید، کیفیت تصویر ویدیو بیشتر خواهد شد. البته باید به میزان قدرت سیستم هم توجه کنید؛ هرچقدر بیت ریت بالاتر باشه، میزان بیشتری از FPS بازیتون میگیره، هرچقدر بیتریت بالاتر باشه، حجم ویدیو هم بیشتر میشه؛ هرچقدر بیتریت بالاتر باشه، برای استریم کردن نیاز به اینترنت پرسرعت تری خواهید داشت و همچنین از حجم بیشتری هم از اینترنت استفاده میکند. من خودم یه i5 7400 و یه ۱۰۵۰ti دارم. به راحتی میتونم ویدیو های پا کیفیتی ضبط کنم و FPS بازی هم اونقدری کم نمیشه که بازی لگ پیدا کنه. بیتریت ۱۰۰۰۰ برای ریکورد گزینهی مناسبی هست اما حداقل میزانی برای ضبط یک گیم پلی خوب و باکیفیت هست. برای ریکورد یک گیم پلی خوب، از ۱۰۰۰۰ تا ۴۰۰۰۰ میتونه عددی خوبی باشه. البته این عدد برای ریکورد هست. برای استریم، سعی کنید اگه اینترنت خیلی خفن و گولاخی ندارید، از ۱۰۰۰۰ عددی بالاتر انتخاب نکنید. تازه سیستم موقع استریم کردن میزان بیشتری از قدرتش استفاده میشه.
بخش Sound در برنامه OBS
سعی کنید اگه اطلاع زیادی ندارید، به تنظیمات صوتی نرم افزار دست نزنید. چون هم نیازی نیست، هم اینکه اگه بعضی چیزا رو تغییر بدید، باعث ایجاد مشکل میشه. پس این بخش رو بیخیال شید.
بخش Video در برنامه OBS
بریم بخش بعدی. در قسمت Video میتونید رزولوشن و FPS ویدیوی ضبط شده تان را انتخاب کنید. همین اول بگم، رزولوشن حداقل ۷۲۰ بزارید، چون بیننده با رزولوشن پایین تر حال نمیکنه. اگه میخواید و سیستمتون میکشه، رو ۱۰۸۰ بزارید. بالاتر از ۱۰۸۰ نزارید. چون اکثرا مانیتورشون بالاتر از ۱۰۸۰ رو پشتیبانی نمیکنه؛ تازه کسی تو ایران حال نداره با این وضع اینترنت فوق العاده سه ساعت صبر کنه فیلمی با اون رزولوشن دانلود بشه. حالا خود دانید.
Base Resolution مربوط به رزولوشن خود صفحه بازی شماست که طبیعتا همه رو ۱۰۸۰ میزاریم. اگه رو ۱۰۸۰ باشه و کمتر از اون بزارید، یهو میبینید قسمتی از تصویری که شما دارید رو ضبط نمیکنه. پس اون رو بزارید رو همون رزولوشنی که بازی میکنید. اما output resolution اون رزولوشنی هست که میخواید با اون گیم پلی ضبط بشه. مثلا من خودم میزارم رو ۷۲۰٫ اینجوری کل صفحه رو ضبط میکنه اما با کیفیتی پایین تر از کیفیت اصلی بازی. در قسمت Common FPS Value هم میتونید FPS ویدیویی که میخواهید ضبط کنید رو انتخاب کنید. حداقل ۳۰ فریم را انتخاب کنید، چون بیننده معمولا ویدیو های کمتر از ۳۰ فریم را دوست ندارد ببیند. ۶۰ فریم هم دیگه مناسب ترین نرخ است. چون بالاتر از ۶۰ فریم خیلی تو چشم نیست و با اینکار سیستمتان را الکی درگیر میکنید.
قسمت Hotkey هم نیازی به توضیح نیست. برای راحتی خودتان میتوانید کلید های میانبری انتخاب کنید. مثلا من برای شروع ضبط از کلید میانبر Ctrl+1 و برای پایان ضبط از کلید Ctrl+2 استفاده میکنم. شما هم میتونید برای کار های مختلف، کلید های مختلفی برای نرم افزار تعریف کنید.
آموزش استفاده از دو اینترنت برای بازی و استریم به صورت همزمان
حالا میریم سراغ بخشی که برای ما ایرانیها خیلی مهم است. معمولا تو ایران اینترنتی با سرعت آپلود بالا یافت نمیشود و برای همین، استفاده از یک اینترنت برای بازی و استریم، ممکن است باعث لگ شدن بازیتان شود. برای همین حیاتی است که از اینترنت متفاوتی برای استریم استفاده کنید.
ویندوز از ۷ به بعد قابلیتی را دارد که به صورت همزمان به ۲ اینترنت متصل بشوید. منتها باید یکی ارتباط باسیم و دیگری بی سیم (وای فای) باشد. همچنین ویندوز اینترنتی که با استفاده از سیم به سیستم وصل شده را نسبت به اینترنت بی سیم مقدم میداند. پس در چنین مواقعی، سیستم برای کارهای خود از اینترنتی که اتصال باسیم دارد استفاده میکند؛ یعنی وقتی دارید بازی میکنید، از اتصال باسیم خود استفاده میکند. برای همین شما باید به بخش Advanced در تنظیمات برنامه بروید. از اونجا قسمت Network رو پیدا کنید. در نواری که مشاهده میکنید، لیستی از IP های اینترنت هایی که الان یا قبلا به سیستم وصل شده بودند رو نشان میدهد. شما باید آی پی وای فای یا هر اینترنتی که به صورت بی سیم متصل شده رو انتخاب کنید. اینجوری نرم افزار برای استریم، از اینترنت بی سیمتون استفاده میکنه و از اونجایی که ویندوز از اینترنت باسیم برای کارهاش استفاده میکنه، با اون(اینترنت باسیم) میتونید بازی کنید. به این صورت دیگه مشکلی نخواهید داشت.
فیلم آموزش استریم کردن با نرم افزار OBS Studio به زبان انکلیسی
در آموزش ویدئویی زیر تنظیمات OBS برای استریم کردن بازی قرار داده شده است آن چیزی که برای استریم کردن بازی بیشتر اهمیت دارد ، داشتن یک اینترنت خوب و پر سرعت به همراه یک سیستم بالا است که از نظر سخت افزاری قدرتمند باشد.
رفع مشکل سیاه شدن صفحه در OBS
گاهی اوقات ممکن است برای استریم کردن بازی دچار مشکل شوید و نرم افزار فقط یک صفحه سیاه به شما نمایش دهد. در اغلب موارد این خطا به دلیل تنظیمات مربوط به کارت گرافیک می باشد . ویدیو زیر در حل این نوع مشکل به شما کمک خواهد کرد.